jídlo a pití (Islam)
jídlo a pití – pro život nezbytná a náboženským právem (fiqh) i tradicemi pečlivě „ošetřená“ oblast. Kuchyně jednotlivých národů a regionů islámského světa se vyznačují mimořádnou lokální proměnlivostí a pestrostí. Některé jsou známější, některé méně; výjimečné obliby a proslulosti dosáhla především turecká gastronomie, která bývá spolu s tou francouzskou a čínskou tradičně řazena ke světové elitě, ale popularity na Západě doznala i kuchyně libanonská, perská aj. Zejména arabská pohostinnost je proslulá a projevuje se v mnoha zvycích a obřadech, kupříkladu těch souvisejících s pitím kávy, a jiných, což představuje bohatou studnici materiálu nejen pro kulturně antropologické výzkumy. Ať již jsou však krajové speciality jakékoliv, jejich muslimští kuchaři vždy musí dodržovat některé zákazy a právní normy vyplývající ze souboru ustanovení Božího řádu (šaríʻa). Jeho významnou součást představuje striktní zákaz požívat nečisté věci. Zde patří především vepřové maso, zdechliny a krev. Tento zákaz se výslovně uvádí na několika místech Koránu; například ve verši 2:173 se píše: „Bůh zakázal vám jedině zdechliny, krev, vepřové maso a to, co bylo zasvěceno někomu jinému než Bohu. Kdo však byl donucen jísti toto, aniž po tom toužil nebo přestupníkem byl, na tom nebude hříchu, vždyť Bůh je odpouštějící, slitovný.“ Pod pojmem zdechlina se zde obecně rozumí zvířata, jež nebyla usmrcena náležitým způsobem (tedy proříznutím krční tepny provázeným pronesením basmaly, které způsobí vykrvácení). To se ovšem netýká ryb, hmyzu atd. Verš 5:3 rozvádí některé podrobnosti: „A jsou vám zakázány (...), dále zvířata zardoušená či zabitá úderem, pádem či bodnutím rohu nebo kousnutá divokou zvěří – kromě těch, jež jste očistili (tedy nechali vykrvácet – pozn. autora) – a dále to, co bylo podřezáno na kamenech vztyčených.“
Otázky týkající se jídla a pití rozvádí islámské právo do neuvěřitelných detailů; některé současné fatwy řeší otázky, které současnému západnímu (nemuslimskému) čtenáři mohou znít až značně kuriózně. Pokud jde o vepřové, to u muslimů vzbuzuje vyslovený odpor a moderní islámští myslitelé často rozvádějí, jak je vlastně nezdravé. Mezi zvířata, jejichž maso je zakázáno jíst dále patří např. langusty a krabi, draví ptáci, psi atd. Jednotlivé právní školy se různí v jednotlivostech, o některých pokrmech se zase vůbec nezmiňují. Samostatnou kapitolu tvoří alkoholické nápoje (víno).
Dále k tématu
- Al-Qaradáwí, Júsuf. Povolené a zakázané v Islámu. Přel. Robert Hýsek. Praha: Muslimská obec Praze, 2004;
- Bahbouh, Charif, a Miloš Stejskal. Moudrost starých Arabů. Praha: Dar Ibn Rushd, 1995;
- Kopecký, René, a Charif Bahbouh. Co je dobré vědět o arabském a islámském světě. Brandýs nad Labem: Dar Ibn Rushd, 2014;
- Mendel, Miloš, a kol. Islám: Ideál a skutečnost. Praha: Baset, 2002;
- Mendel, Miloš. Muslimové a jejich svět: O víře, zvyklostech a smýšlení vyznavačů islámu. Praha: Dingir, 2015.